Головна » 2018 » Травень » 24 » ШОБ СТАЛИ ЯКІСНІШ ПРОДУКТИ
13:32
ШОБ СТАЛИ ЯКІСНІШ ПРОДУКТИ

ШОБ СТАЛИ ЯКІСНІШ ПРОДУКТИ

З 4 квітня набрав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Відповідно до цього документу якість вітчизняних продуктів тепер перевіряється на всіх етапах переміщення від виробника до споживача - на підприємствах, під час перевезення, в торговій мережі, а для порушників передбачено солідні штрафи. Про те, як по-новому контролюватиметься безпечність продуктів харчування, розповідає начальник районного управління ГУ Держпродспоживслужби в області С.М. Палун:

- Даний Закон запроваджує нову систему контролю якості та безпечності харчових продуктів, коли держава вже не диктує підприємствам, що і як виробляти, а лише контролює, щоб продукція, яка випускається, була безпечною для споживача. А контроль цей здійснюватиметься шляхом перевірок спеціалістами Держпродспожив­служби, які в зв’язку з мораторієм не проводилися вже три роки, а відтепер проводитимуться без попередження. До того ж раніше для візиту з перевіркою за зверненням споживача територіальному органу Держпродспоживслужби доводилося чекати дозволу з Києва місяць, а то й два. І за цей час виробництво чи торговий заклад встигали не те, що «замести сліди» своїх порушень, а й взагалі ліквідуватися. Тепер же інспектор може завітати для перевірки несподівано, задокументувати виявлені порушення і зафіксувати їх на відео. Причому відеозйомку може зробити і протилежна сторона - об’єкт перевірки. Це має виключити факти корупції.

Під час перевірок увага звертатиметься  перш за все на ведення записів щодо безпечності харчових продуктів, на гігієнічні вимоги до потужностей і приміщень виробництва й обігу продуктів, до транспортних засобів і персоналу. Усі перевірки проводитимуться згідно з актом, який матиме затверджений, вичерпний для перевірки перелік питань з посиланням на конкретну вимогу законодавства і буде публічним. Це теж потрібно для  мінімізації корупційних ризиків.

Відповідно до нового Закону, перевірки операторів ринку (виробників, перевізників, магазини, заклади громадського харчування, підприємців-реалізаторів тощо) стануть ризик-орієнтованими. Тобто залежатимуть від ступеня ризику продуктів для здоров’я і життя споживачів. Приміром, у магазині, де продається фасована, запакована продукція тривалого зберігання або морожене м’ясо, ризиків значно менше, ніж у місцях продажу свіжого м’яса, напівфабрикатів чи приготування так званої «швидкої» їжі.

Для визначення періодичності перевірок враховуватиметься ступінь ризику операторів ринку, що залежить від виду продукції, виду діяльності і результатів попередніх перевірок. Так, продукція тваринного походження матиме вищий ступінь ризику, ніж рослинного, виробництво продукції більш ризиковане, ніж її перевезення. А «ризикованість» підприємств залежить від кількості виявлених порушень. Чим їх більше допускатиме оператор ринку, тим частіше йому доведеться зустрічатися з інспекторами Держ­продспоживслужби.

За порушення Закону «Про державний контроль...» передбачено жорсткі санкції. Так, для  юридичних осіб штрафи можуть сягати 70 тисяч гривень - в залежності від скоєного правопорушення. Суми штрафів фіксовані і визначені у мінімальних заробітних платах (на поточний рік встановлено мінімальний місячний заробіток у розмірі 3723 гривні).

Приміром, за пропонування до реалізації чи реалізацію прострочених харчових продуктів, кормів, які стали шкідливими для здоров’я людини чи тварини, штраф для юридичних осіб становить понад 44,5 тисячі гривень, для фізичних осіб - близько 30 тисяч гривень; за виробництво, обіг харчових продуктів, кормів з використанням незареєстрованих потужностей штрафи становлять відповідно близько 75 тисяч та понад 40 тисяч; за виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу - відповідно понад 110 тисяч та понад 74 тисячі гривень. Якщо ж виявляться фактори, що становлять загрозу для життя і здоров’я людини, головний державний інспектор Держпродспоживслужби має право ухвалити рішення про призупинення роботи підприємства на строк до 10 робочих днів.

Перевірки проводитимуться не тільки на виробництві, адже нерідко буває, що товар псується в дорозі або коли зберігається - якщо не дотримуються належні умови. В такому  разі перевірятиметься весь ланцюжок переміщення товару від виробника до споживача.

Законом передбачено, що перевірки можуть здійснюватися і за зверненнями громадян про придбані неякісні продукти. В цьому разі Держпродспоживслужба має право перевірити операторів ринку позапланово, без погодження з Мінагрополітики та продовольства, - для оперативного усунення порушень у сфері безпечності харчових продуктів.

Зі скаргами жителям райо­ну слід звертатися в Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Його адреса: Харків, просп. Науки, 40, 6 поверх, 61166, телефон (057)-702-08-34.

Для оперативнішого вжиття заходів звернення краще надсилати електронною поштою на адресу: gudpss@kh-consumer. gov.ua або доставити до нас, в районне управління Держпродспоживслужби, а вже ми передамо його в Головне управління, яке впродовж одного-двох днів приймає рішення про проведення перевірки за зверненням.

 

Переглядів: 53 | Додав: salal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: