Головна » 2015 » Вересень » 22 » ОСІННІЙ ГАСТРИТ (№ 78 від 22 вересня 2015 року)
17:00
ОСІННІЙ ГАСТРИТ (№ 78 від 22 вересня 2015 року)

ОСІННІЙ ГАСТРИТ

   Здавна наші предки сприймали свій шлунок як казанок, де доварюється все,  що вони з’їли. Але ж будь-який казанок може пригоріти та зіпсуватися. Схожа схема працює і у нас у шлунку, при  порушеннях в роботі якого виникає гастрит. Особливо часто це трапляється восени. Дане захворювання може проявлятися багатьма симптомами, але основні такі:
-дискомфорт, тяжкість, а можливо й тупий біль у верхній частині живота після прийому їжі, з подальшими проявами печії, відрижки із запахом страви, яку ви  з’їли;
-на порожній шлунок можлива нудота та гіркий присмак в роті з ниючим болем «під ложечкою»;
-варто лише трохи переїсти, як можливе виникнення нудоти, закрепу, діареї.
   У медицині розрізняють два види гастриту: тип „А” та тип „Б”. 
Гастрит типу „Б” – провокується особливим мікроорганізмом – хелікобактером. Потрапляє в шлунок зі стравою, може передаватися через посуд, поцілунки. Також важливі несприятливі фактори (наприклад - нераціональне харчування - хот- доги, гамбургери та вся „швидка” їжа), під час яких хелікобактеру легше пристосуватися на слизовій оболонці шлунку та провокувати підвищену кислотність шлункового соку, що призводить до перетравлювання та пошкодження стінок шлунку.
   При гастриті типу „А”  переважають процеси гниття, оскільки він супроводжується зниженням утворення соляної кислоти шлункових травних ферментів, від чого їжа повністю не перетравлюється, викликаючи хворобливі симптоми. Гастрит типу „А” може передаватися у спадок. 
   На загострення гастриту також впливають внутрішні фактори: запалення, в тому числі хронічні (бронхіти, туберкульоз та інші); захворювання ендокринної системи (цукровий діабет); захворювання, пов’язані з хронічним браком кисню в тканинах (легенева та серцево-судинна недостатність); захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин (ожиріння, надлишкова вага); хронічна ниркова недостатність; порушення імунної системи; супутні захворювання (панкреатити, холецистити, гепатити та інші).
   Який же вихід з даної ситуації? Їжа - так, нерви – ні! Перше, що я рекомендую, - це по можливості налагодити харчування. Здорова повноцінна їжа для вас не примха, а ліки.
   Важлива річ – це те, що їсти! Солоне, копчене, смажене, жирні сорти м’яса на період загострень з раціону - геть. Віддайте перевагу відварним, тушкованим та паровим стравам. Температура страв, вище кімнатної, для того, щоб шлунку було комфортно, але не вище 40 градусів. Також навчіться абстрагуватися від проблем: їжа з нервами – несмачна і не піде на користь. Поменше алкоголю та цигарок, побільше прогулянок та фізичних навантажень. Не забувайте про народні та природні засоби. За пів години  до кожного прийому їжі випивайте 50-100 грамів відвару лікарських трав. При підвищеній та нормальній кислотності це можуть бути звіробій, деревій, м’ята, меліса. При зниженій кислотності – полин, м’ята, звіробій, ромашка, кмин. Але пам’я­тайте: м’яту можно лише при гастритах, при виразці – ні!
Рецепт: візьміть порівну плодів липи, квітів ромашки, березових бруньок, звіробою, деревію. Заваріть суміш у фарфоровому чайнику, дайте настоятися 15 хвилин. Пийте по третині склянки за 30 хвилин до їжі протягом місяця. Також можете використовувати обліпихову олію - за 30 хвилин до їди випивайте по одній чайній ложці. На четвертий день випийте стільки ж на ніч. Слідкуйте за своїм здоров’ям  та не переїдайте.

 

З повагою,
Юрій Набока, 
фітотерапевт „Зеленої планети Земної”.

Категорія: Здоров'я | Переглядів: 210 | Додав: salal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: